top of page

Benrinnes 2013 54,4% In2Spirit

De 5de release van In2Spirit is een 9-jarige single malt van Benrinnes, een distillery uit Speyside (Aberlour).


Dit vat werd in Mei 2022 opgesplitst in 2 sherry quarter casks waarvan er in December 2022 eentje werd gebotteld. Het andere vat? Dat doet rustig verder z'n ding...


Deze Benrinnes 9Y heeft meer bepaald een finish van 7 maanden gekregen op een Oloroso sherry QC en heeft in die korte periode die schitterende diepbruine kleur verkregen.Neus: hazelnoot, kastanje, chocolade

Smaak: zacht mondgevoel, karamel, lekker fruitig

Finish: lang, zoet, gekruid. Blijft maar duren


Gedistilleerd in 2013, gebotteld in 2022.

9 jaar oud, Cask strength op 54,4%

Slechts 111 flessen


"Benrinnes Distillery" opgericht in 1826 door Peter Mckenzie, om drie jaar later door een grote overstroming volledig verwoest te worden.

In 1835 werd een nieuwe distilleerderij gebouwd een mijl te zuidoosten van de oorspronkelijke distilleerderij, die werd verwoest door een brand aan het einde van de negentiende eeuw.

De distilleerderij werd opnieuw herbouwd waarbij er werd overgeschakeld op elektrische energie.

Men maakt gebruik van een ongewone distillatie methode, de 6 distilleerketels worden gebruikt om de drank gedeeltelijk drievoudig te distilleren.

Ondanks de lange geschiedenis is er slechts 1 officiële botteling, een 15y oude uitgebracht in 1991. Met uitzondering van onafhankelijke bottelingen gebruikt met het grootste deel van de spirit in blends, met name J&B en Johnnie Walker.

De distilleerderij is momenteel eigendom van Diageo.

“IN2Spirit” is een initiatief van Tijs Denuwelaere uit Ieper en Steven Demarez uit Waregem. Beiden zijn al meer dan 10 jaar begeesterd door alles wat met whisky te maken heeft en besloten om de krachten te bundelen.

De goesting om het magische van whisky met anderen te delen, ontstond eind 2020 na een aantal drams (hoe kan het ook anders!). Spoedig nadien begon de voorbereiding. Het bedenken van een merknaam was de eerste stevige noot om te kraken. Na lang nadenken bedachten we een naam die onze passie omvat: “IN2Spirit”. Onder deze merknaam brengen we dus single malt whisky op de markt.

In de whiskywereld wordt onze activiteit omschreven als een "onafhankelijk bottelaar", maar dat is ietwat misleidend. We bottelen namelijk niet zelf maar laten dit doen door een derde partij. In het geval van 'Scotch whisky' is het bijvoorbeeld bij wet verplicht om dit in Schotland te laten doen, zoniet kun je deze omschrijving niet op het label vermelden.

Het woord “onafhankelijk” klopt dan weer wel, want een onafhankelijke bottelaar zoals IN2Spirit is niet gebonden aan een distilleerderij en dus vrij om te beslissen welke vaten hij aankoopt. Eens aangekocht, blijven de vaten voor onbepaalde tijd op stock in Schotland. Is het moment gekomen waarop we de whisky geschikt achten om uit te brengen? Dan geven we opdracht tot bottelen, werken we het label uit en regelen we alle administratie zodat alles naar België kan komen. Dit klinkt allemaal eenvoudig maar het ganse proces kan makkelijk enkele maanden duren.

Te verkrijgen in onze shop@ The Glengarry voor €87 per fles

En in de bar voor €10 per 3cl
89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarze

Oceniono na 0 z 5 gwiazdek.
Nie ma jeszcze ocen

Oceń
bottom of page