top of page

Masterclass Loch Lomond & Glen Scotia met Brand Ambassador Alan Reid

We wensen iedereen een whiskyvol 2024 en een goede gezondheid!


We beginnen 2024 alvast met een Masterclass Loch Lomond & Glen Scotia die zal opgeluisterd worden door Brand Ambassador Alan Reid.


Alan zal ons met veel passie vertellen over beide distilleerderijen en ondertussen enkele expressies van beide laten proeven...


LOCH LOMOND


De Loch Lomond distilleerderij is gelegen in de plaats Alexandria ten zuiden van het meer Loch Lomond.

De distilleerderij ligt exact op de grens van de Highlands en de Lowlands, de malts van Loch Lomond worden toch tot de Highlands berekend.

Deze werd opgericht in 1965 door Barton Distilling ltd., vroeger gebruikte men de gebouwen voor de fabricage van katoen. Na een sluiting van één jaar, werd de distilleerderij in 1987 weer heropend en men bouwde in 1993 naast de moutdistilleerderij een graandistilleerderij. Men maakt er nu in één distilleerderij graanalcohol en ook een zevental moutwhisky's. Voor de productie van malt gebruikt men bij Loch Lomond twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verhit.

Deze zogenaamde speciale Lomond Stills lijken van onderen op een gewone pott still, maar daar staat niet de overbekende zwanenhals op maar een platenkolom met horizontale platen binnenin. Je kan dit vergelijken met de Coffee of patent still, maar het verschil met Loch Lomond is, dat deze hier niet continu werken. Het voordeel van deze stills is, dat er op verschillende manieren gestookt kan worden en men zodoende zeven verschillende malts op de markt kan brengen. In de malt distilleerderij staan acht washbacks van staal en de malt rijpt vooral op bourbon- en refill vaten. Het water pompt men uit ondergrondse waterreservoirs. Door de grondlagen is dit water in de loop der jaren gezuiverd en prima geschikt voor de bereiding van maltwhisky ook voor het koelwater wordt dit water gebruikt. Men ontvangt bij de Loch Lomond distilleerderij geen bezoekers. In 2014 werd de distilleerderij overgenomen door Exponent Private Equity.
GLEN SCOTIA


De distilleerderij van Glen Scotia is gelegen in de plaats Campbeltown en werd gebouwd in 1832 door de families Stewart en Galbraith. De eerste naam van de distilleerderij was Scotia en betekent "de vallei van Schotland". “Glen” werd in 1939 aan de naam toegevoegd.

Glen Scotia werd in 1999 gekocht door Loch Lomond Distillery Co Ltd. In eerste instantie draait de distilleerderij onder supervisie van Springbank, maar vanaf mei 2000 draait Glen Scotia met eigen personeel. In de kleine distilleerderij staat maar één wash still en één spirit still die verhit worden met stoom. De zes washbacks zijn gemaakt van roestvrij staal. Het water voor de productie komt uit Cross Hill Loch, een door de Duke of Argyll, voor de watervoorziening van de distilleerderijen in Campbeltown, aangelegd kunstmatig meer. Glen Scotia heeft ook beschikking over twee geboorde waterbronnen van zo'n honderd meter diep, die zich onder de distilleerderij bevinden.Er worden 6 single malt geproefd van Loch Lomond & Glen Scotia...


Vrijdag 26 januari om 20u deelname €40

Inschrijven via mario@theglengarry.be


209 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Apr 24
Rated 4 out of 5 stars.

Interessant!

Like
bottom of page