Whisky van de maand September 2018: Caol Ila 13y

 

 

Caol Ila 13y    55,2%        Gordon & Macphail,

Exclusive Bottled For Whiskywarehouse

 

€72

219 bottles

 

Whisky Warehouse gaat voluit voor het delen van hun expertise, en producten van topkwaliteit.

Hiervoor werd zaakvoerder Eric Vermeire reeds tweemaal geëerd met de titel van Whisky Ambassadeur, en kreeg in 2017 de titel “Keeper of the Quaich”.

 

Het is de missie van Whisky Warehouse om mensen te laten proeven van de whiskywereld.

Dit gebeurt aan de hand van verschillende evenementen, zoals degustaties, whiskyfestivals of whiskycruises. 

 

 

Gordon & MacPhail has almost legendary status in the world of Scotch whisky, with four generations of the Urquhart family heading up the business from its base in Elgin. At the heart of Gordon & MacPhail are its retail premises on South Street, which combine a delicatessen and wine merchant operation with The Whisky Room, where more than 1,000 malt whiskies are for sale.

 

Caol Ila staat goed verborgen in een inham vlakbij Port Askaig op het whiskyeiland Islay. Per boot aangekomen in Port Askaig volgt men de A846. Niet ver rijdend ziet men een bord aan de linkerkant van de weg, dat de weg wijst naar het dorpje Coal Ila.

 

Dit dorpje bestaat uit huisjes, gebouwd door de oprichter van Coal Ila, voor de weknemers van de distilleerderij in het jaar 1846. Caol Ila, uitgesproken als "kool iela" komt uit het Gaelic en betekent "Sound of Islay". Het is de naam van het water tussen de eilanden Jura en Islay.

 

Vanuit het Stillhouse met zijn grote ramen is het uitzicht over de baai adembenemend. Na sluitingen en overname's werd de distilleerderij in 1970, op het warehouse na, geheel afgebroken en in een aantal jaren weer opgebouwd. In 1974 werd de nieuwe Caol Ila in gebruik genomen, met stills in dezelfde vorm als voorheen, maar alles nu moderner aangedreven en het productieproces is makkelijker te controleren.

In de distilleerderij staan nu drie wash stills en drie spirit stills, die met stoom worden verwarmd. De acht washbacks zijn van larikshout.

 

Het rijpen van de new spirit gebeurt bijna uitsluitend op refill vaten. Er liggen ook wel nieuwe sherryvaten in het warehouse. Het brouwwater komt uit een meertje Loch nam Ban geheten. Het meertje wordt gevoed door regenwater en gaat via een pijpleiding naar de distilleerderij.

 

Kleur: Stro

Neus: Vanille aroma's, rijpe banaan en geroosterde malt.

smaak: Zoet met banaan, abrikoos met hints van chocolade en gloeiende as.

Afdronk: lang en romig en langzaam turf rook

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Alles in één blik

Please reload

  • White Facebook Icon

St.-Baafsplein 32

B 9000 Gent

Di - Za vanaf 11:00

+32 9 278 73 71

+32 495 13 14 30

mario@theglengarry.be

Rekeningnummer BE 66 8900 1506 5343

© 2018 - 2019 by The Glengarry

Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden - Pivacy Policy