• White Facebook Icon

St.-Baafsplein 32

B 9000 Gent

Di - Za vanaf 11:00

+32 9 278 73 71

+32 495 13 14 30

mario@theglengarry.be

Rekeningnummer BE 66 8900 1506 5343

© 2018 - 2019 by The Glengarry

Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden - Pivacy Policy

Whisky van de maand november 2018: Deanston 2008 Bordeaux Red Wine Cask

 

 

Deanston 9y  2008

Bordeaux Red Wine Cask Matured

58,7%

 

€69

 

 

Dit is een zeer bijzondere Deanston. De whisky rijpte op vaten die daarvoor waren gebruikt voor rode Bordeauxwijn. Dus geen finish, maar de volledige rijpingstijd. Het geeft hem niet alleen een rijke fruitigheid, maar ook een verfijnde zoetheid met heerlijk kruidige accenten, vol karakter en diepte. Hij werd in 2017 gebotteld op een vatsterkte van 58.7%. De whisky werd niet koud gefilterd en heeft zijn natuurlijke kleur. Er zijn slechts 3.240 flessen gebotteld, alleen beschikbaar voor de Europese markt.

 

De Deanston distilleerderij is gelegen ten noordwesten van de plaats Stirling, voor het plaatsje Doune, aan de rivier de Teith. In het jaar 1500 werd Walter Drummond door de kerk benoemd als "Dean of Dunblain". Als Deken van de plaats Dunblain erfde hij landerijen en boerderijen, die nu bekend zijn als het het plaatsje Deanston. In 1785 werden de gebouwen waar nu de distilleerderij in gevestigd is, gebouwd als een katoenmolen. Na sluiting van deze katoenmolen werd in 1966, na verbouwing, de distilleerderij geopend en de productie gestart. De weefhallen waren in 1836 zo gebouwd, dat er een constante temperatuur en vochtigheidsgraad heerste om de katoen in optimale conditie te houden. Deze hallen zijn nu in gebruik als warehouses en ook hier zijn de toenmalige voorzieningen perfect voor het rijpen van de whisky. De twee electriciteits-turbines, voor het opwekken van de stroom voor de toenmalige katoenmolen, worden nu gebruikt om de distilleerderij van stroom te voorzien. Het was dus een goede keuze om in de oude katoenfabriek een distilleerderij te starten. Na diverse sluitingen werd de Deanston distilleerderij in 1990 gekocht door Burn Stewart, die de productie weer opstartte. In de distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom verwarmd worden. De acht wash-backs zijn van roestvrijstaal gemaakt. De rijping van de malt vindt plaats in zowel ex-bourbon als ex-sherryvaten en ook op refill vaten. Het brouwwater haalt men via een pijpleiding uit de bovenloop van de rivier de Teith. Deze rivier staat bekend om zijn zuivere water en de zalm. Het koelwater haalt men ter plekke uit de rivier, om de condensors te koelen. De Deanston distilleerderij heeft nu 14 lokale mensen in dienst en maakt alleen gebruik van Schotse gerst en vertrouwt op de vaardigheid van de stokers in plaats van moderne technologie. In 2008 heeft men vernieuwde verpakkingen laten ontwerpen om beter de merkessentie naar voren te laten komen. Al het gebruikte materiaal is van gerecyceld materiaal gemaakt of recycleerbaar. Er worden geen computers gebruikt in de productie, men geeft bij Deanston de voorkeur aan het vertrouwen op de eeuwenoude kunst van het distilleren en het scherpe oog van de ambachtslieden in de distilleerderij, die de kwaliteit weten te waarborgen in elke druppel van deze kostbare vloeistof.

 

Kleur: goud.

Neus: aroma’s van honing, karamel, zoete gerstemout, fruitige rode wijn en hints van citrusfruit en specerijen.

Smaak: tonen van toffee, honing, gerstemout, rijpe zoete druiven en accenten van donkere chocolade met chilipepers.

In de afdronk houdt de fruitige zoetheid lang aan, met subtiele accenten van specerijen.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Alles in één blik

Please reload