Bier van de maand Februari 2019: La Trappe Trappist!

 

Bestel tijdens de maand februari een Trappist van La Trappe en geniet samen met uw bier van kaasblokjes!

Rijke historie

De naam La Trappe is afkomstig van de Franse abdij ‘Notre-Dame de la Grande Trappe’ in het Normandische Soligny-la-Trappe, ook wel ‘La Trappe’ genoemd.

 

1881: Stichting Abdij O.L.V. van Koningshoeven

In het Brabantse Berkel-Enschot, vonden Franse Trappistenmonniken een toevluchtsoord. Een stuk heide, met hoeven en een schaapskooi. De hoeven werden ‘de Koningshoeven’ genoemd, naar voormalig eigenaar Koning Willem II. In de tot voorlopig klooster verbouwde schaapskooi werd op 5 maart 1881 de eerste Heilige Mis opgedragen. Deze datum geldt als stichtingsdatum van de abdij.

 

1884:Oprichting Trappistenbrouwerij

De Trappisten hadden een bron van inkomsten nodig om zelfvoorzienend te zijn en te voldoen aan hun plicht tot liefdadigheid. Daarom besloten ze om bier te gaan brouwen. Tot op de dag van vandaag wordt er binnen de muren van deze abdij bier gebrouwen volgens de regels van de Trappisten.

 

1891:Bouw nieuwe brouwerij

Om de bouw van een abdij te kunnen bekostigen werd er gestart met de bouw van een nieuwe brouwerij. Ook werd de mouttoren gebouwd, die tot op heden het aanzicht van de brouwerij bepaalt.

 

1894:Bouw nieuwe abdij

Met de opbrengst van het bier, werd de bouw van de nieuwe abdij bekostigd. De brouwerij en abdij zijn tot op heden een unieke combinatie van een industrieel en religieus erfgoed.

 

1928:Introductie La Trappe Blond

‘La Trappe Blond’ wordt geïntroduceerd, een blond laag gistend bier met 4% alc.

 

1936:In gebruik name bottelarij

De brouwerij begon zelf te bottelen: de machine kon 6000 flesjes per uur aan. Zowel beugel - als kroonkurk flessen. De kroonkurk verdrong de beugelfles uit de brouwerij en stelde de Trappisten in staat bier te gaan pasteuriseren.

 

1949:Ontwikkeling limonadefabriek

De hele brouwwereld had na de tweede wereldoorlog last van grondstofgebrek. Er werd zelfs overwogen de brouwerij te sluiten. Om de dalende inkomsten van de brouwerij aan te vullen, werd een limonadefabriek gestart. De geproduceerde frisdranken werden aan de man gebracht onder de merknamen Ariston en Whist.

 

1969 tot 1979:Samenwerking met andere brouwerijen

De brouwerij groeit uit tot een middelgrote brouwerij met donker, Pils, Dortmunder, Super en Bock. Door toenemende vraag wordt gezocht naar samenwerking met Stella Artois.

 

1980:Ontstaan merknaam La Trappe

De samenwerking met Stella Artois stopt en de monniken nemen het brouwen weer in eigen hand. Ze brengen een bier van hoge gisting met de naam La Trappe op de markt: de Dubbel. Nog in datzelfde jaar kwam daar een Tripel bij.

 

1989:Modernisering brouwerij

Uit het gemoderniseerde brouwhuis stroomt eind 1989 het eerste bier. Ruim honderd oude open gistbakken en lagertanks hadden daarvoor het veld moeten ruimen.

 

1991:Introductie La Trappe Quadrupel

Introductie van La Trappe Quadrupel. De sterkste variant van La Trappe (met 10% alcohol). Aanvankelijk slechts in de winter gebrouwen, maar vanwege groot succes al snel het hele jaar door.

 

1999:Nieuwe bieren

In 1999 wordt een samenwerking aangegaan met de Bavaria Brouwerij uit Lieshout. Er komt een nieuwe bottelarij om de kwaliteit van de bieren ook in de toekomst te blijven garanderen.

 

2003:Introductie Witte Trappist

In 2003 wordt Witte Trappist geïntroduceerd. Het eerste en enige Trappisten witbier.

 

2004:Introductie La Trappe Bockbier

In oktober 2004 herintroduceerde La Trappe volgens traditie haar Bockbier. De receptuur uit de jaren vijftig diende als basis. La Trappe Bockbier wordt nog steeds op seizoensbasis gebrouwen.

 

2008:Nieuw proeflokaal

Vanuit de kantine worden steeds vaker bezoeken aan de brouwerij georganiseerd. De kantine werd zo een ‘proeflokaal’ van het bier van de Trappisten. Het bezoekersaantal groeide vanaf 1984 dermate dat een nieuw Proeflokaal noodzakelijk werd. Het Proeflokaal kreeg de vorm van een schaapskooi, zoals het allemaal begon.

 

2009:Introductie La Trappe Oak Aged

De brouwerij herstelt een oude traditie in ere; La Trappe Quadrupel laten rijpen op houten vaten. Hierdoor ontstaat er een unieke complexe smaak die verschilt per type vat.

 

2009:Introductie La Trappe Isid’or

Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan werd in 2009 een speciaal eenmalig jubileumbier gebrouwen. Vernoemd naar Isidorus, de eerste brouwer van abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Isid’or werd echter zo goed ontvangen, dat besloten is dit Trappistenbier in het vaste assortiment op te nemen

 

2010:Introductie van La Trappe PUUR

De brouwerij introduceert La Trappe PUUR: een fris-hoppig, licht Trappistenbier met 4.7% alcohol. Gemaakt van hoogwaardige, biologische ingrediënten.

De receptuur voor Puur is geboren uit de combinatie van een continu streven naar top kwaliteit en een passionele toewijding aan bier, waarbij een goed rentmeesterschap van Gods schepping voor ogen staat.

 

2013:La Trappe Jubilaris

Deze unieke Trappist van La Trappe is speciaal en eenmalig gebrouwen ter gelegenheid van het 25-jarig professie jubileum van Dom Bernardus. Op 31 oktober 1988 legde hij op 20-jarige leeftijd zijn kloostergeloften af.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Alles in één blik

Please reload

  • White Facebook Icon

St.-Baafsplein 32

B 9000 Gent

Di - Za vanaf 11:00

+32 9 278 73 71

+32 495 13 14 30

mario@theglengarry.be

Rekeningnummer BE 66 8900 1506 5343

© 2018 - 2019 by The Glengarry

Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden - Pivacy Policy